elizabethin – Snívajme sen o Raji na Zemi

Ako rýchlejšie Pochopiť svoj vývoj v Živote? II.časť

Posted by elizabethin na 7. januára 2013

 

Favim.com-300

V prelomových, ale zároveň aj ťažkých časoch, v ktorých žijeme, si v konečnom dôsledku ľudia začínajú silnejšie uvedomovať potrebu duchovnosti vo svojom živote. Vychýrená anglická ezoterička Alice A. Baileyová vo svojej práci The Labours of Hercules (u nás zatiaľ nevyšla!) vysvetľuje skrytý význam Heraklových úloh v symbolike dvanástich znamení zverokruhu.

Tvrdí, že každý z nás môže ísť touto cestou. Na duchovnej ceste čaká človeka veľa úloh – tak ako bájneho Herakla. Ale kto by nechcel naplniť svoj život, poradiť si v každej situácii? Získať takúto vnútornú silu si však vyžaduje námahu a čas.

Ako rýchlejšie Pochopiť svoj vývoj v Živote? I.časť

Práce, ktoré Herakles vykonáva, sú symbolické, ale svojou povahou aj univerzálne. Zobrazujú etapy a problémy, ktoré sa týkajú každého človeka, ktorý sa túži oslobodiť od sveta hmoty. Každý, kto si uvedomuje, že sme duálne bytosti (teda nielen hmotné, ale predovšetkým duchovné), kto chce kráčať duchovnou cestou, je postavený pred rovnaké úlohy a musí dosiahnuť spomínané ciele.

O ceste duchovného rozvoja vznikla celá záplava kníh. Ak sa nám však podarí pochopiť Heraklove úlohy, získame výnimočne ucelený a presný pohľad na duchovný vývoj. To nám umožní hlbšie pochopiť cieľ a význam tejto cesty vďaka prepojeniu jednotlivých jej etáp so znameniami zverokruhu.

Vzbudzuje to dojem, že na nebi bol namaľovaný veľký evolučný plán, obraz pokroku ľudskej duše, ktorý sa končí návratom k jej zdroju. Stačí vari len dodať, že slovo zverokruh, pôvodne zodiak, je odvodené z prvotného kmeňa hebrejského “sodi”, čo znamená cesta: akoby všetky formy života smerovali k rozvoju touto kozmickou cestou.

Pochopenie príčiny neúspechu znamená úspech v budúcnosti

Baileyová je presvedčená, že to, čo sa učíme v znameniach od Barana do Leva je prípravou na ceste k osvieteniu a od Panny k Strelcovi – učením sa. Zasvätenie prichádza v znameniach Kozorožca, Vodnára a Rýb. V krátkom seriáli vám povieme podrobnejšie o týchto etapách duchovnej cesty.

Krotiť myšlienky, získať múdrosť

Jednou z prvých úloh je kontrola myšlienok, ktoré v mýte symbolizujú divé kone. Ich skrotenie Heraklom nie je ničím iným ako krotením neusporiadaných myšlienok, ktoré sú rovnako nebezpečné, ako divé kone. Myšlienka je energia. Zlé, nenávistné myšlienky zraňujú blížnych nemenej bolestne ako slová a činy (veď rituály čiernej mágie vychádzajú zo špeciálne zosilnených zlých prianí).

Nezvládnutie myšlienok znemožňuje hlbšie sústredenie. Bez neho niet pokoja a bez pokoja – šťastia. Človek sám od seba nezvládne disciplínu v myslení. Potrebná je vedomá duchovná námaha. Krotiť a zastaviť zlé myšlienky sa učíme dlho. Počiatočné neúspechy prijímajme s pokorou: zlé skúsenosti nech nás povedú k pochopeniu príčin porážky: to nám zabezpečí úspech v budúcnosti.

Ovládnutie tela

Jednou z ďalších Heraklových úloh bolo zvládnutie Minotaura, poločloveka, polobýka, symbolizujúceho žiadostivosti. Rozkoše, aké okúsime v materiálnej sfére, zatemňujú duchovné svetlo.

Posvätného býka niekedy predstavovali so zlatou guľou medzi rohmi. Tá guľa je Mesiac a materiálny svet. Úlohou býka je zduchovnenie hmoty. Sám býk zosobňuje vitálnu silu, sex. Herkules však nemal býka zabiť, ale ho ovládnuť. To znamená, že sex ako taký nie je hodný potupy. Nemáme sa týrať krotením sexuálnych potrieb, ale nemôžeme im ani holdovať. Treba si vybrať strednú cestu: pohlavný pud podrobiť kontrole mysle a vôle. Nadužívanie v tejto oblasti môže viesť k splodeniu netvora (Minotaura).

Ten, kto sa naučí zvládať svoje myšlienky, si dokáže poradiť aj s telesnými žiadostivosťami (nie je to len sex, aj pažravosť, nadmerné pitie a iné). Chce to len vytrvalosť a dobrú vôľu.

Ako si však vysvetliť, že Herakles dá býka nakoniec jednookým kyklopom? Alice Baileyová predpokladá, že kyklopi sú v skutočnosti jasnovidiaci mudrci, ktorí majú otvorené tretie oko (uprosterd čela). Možno to pochopiť tak, že každý z nás si musí uvedomiť, že žiadostivosť nám neumožňuje vidieť veci takými, aké sú v skutočnosti. Nezvládnutie zmyslov je nepriateľom každej múdrosti a poznania. Žiadostivosť možno ovládnuť len sústredeným rozumom a vedomou duchovnou námahou.

Na dosiahnutie múdrosti intelekt nestačí

Ďalšie, čo musí zvládnuť hľadajúci človek na duchovnej ceste, je pochopiť, že intelekt nestačí k dosiahnutiu múdrosti. Preto Heraklovu úlohu – získanie zlatých jabĺk od Hesperíd (hrdina sa najskôr vydá na juh, kde mu príde do cesty obor, potom na západ, kde stretne majstra, ktorý mu sľúbi osvietenie, neskôr na východ kde zbadá Promethea prikutého ku skale, ktorému sup trhá pečeň, až nakoniec uvidí horu so zlatými jablkami, ktoré stráži stohlavý drak) – vysvetľuje Baileyová ako symboly.

Sever je symbol ducha: aby získal múdrosť, ktorú v príbehu o Heraklovi symbolizujú zlaté jablká, Herakles sa vydá týmto smerom. Potom sa vydá na juh, kde stretne hada Antea: ten zosobňuje astrál s jeho klamlivými zážitkami. Táto “príhoda” učí, že záujem o špiritizmus, materializácie a iné fenomény je pascou na ceste duchovného rozvoja.

Ale ešte horšou prekážkou na tejto ceste je falošný majster, ktorý robí žiaka závislým na sebe, straší ho, či dokonca terorizuje. Tvrdí, že existuje len jedna cesta k poznaniu pravdy, samozrejme, tá jeho. Pri stretnutí s takýmito majstrami treba byť bdelým a kritickým. Vtedy sa hodí rada, ktorú dal Nereus Heraklovi: “Pravda spočíva v tebe.”

Zabudnúť na seba

A prečo sup trhá pečeň Promethea, dobrodincu ľudstva? Pečeň a solar plexus sú sídlom žiadostí, ktorým človek podlieha. Sup symbolizuje ničivú silu žiadostivosti. V tejto lekcii sa Herakles učí zvíťaziť nad egoizmom, učí sa spolucíteniu, službe trpiacim. Pomoc trpiacemu je dôležitejšia ako vlastný duchovný postup.

Keď Herakles vidí, akú ťarchu nesie Atlas na svojich pleciach, vezme nebeskú klenbu na seba. Zabudne na cieľ svojej ďalekej cesty. Ale keď zabúda na seba, urýchli svoj duchovný vývoj. Práve vtedy získava múdrosť. Nakoniec Atlas a jeho dcéry prinášajú Heraklovi zlaté jablká, lebo dospel k pravde nezištne.

Atlasove dcéry zosobňujú tri aspekty duše: Egle dokonalosť života; na jablku Eritreji je nápis “služba iným” a Hesperida a jej dar sú symbolmi vyššej vôle, vôle podrobenej vôli Božej.

Povaha Blížencov je dvojitá. Úlohou žiaka v tomto znamení je spojiť myseľ a dušu pre jeden cieľ. Intelekt nestačí, ak chceme dosiahnuť skutočnú múdrosť. Aby sa poznanie zmenilo na múdrosť, potrebujeme úprimnosť, spolucítenie, čestnosť, chuť podeliť sa s inými. Spoločne vykonaná práca je ľahšia. Prežiarenie intelektu láskou vedie k múdrosti (nezbavenej kritičnosti). Získanie takejto múdrosti a spolupráce je úlohou Blížencov.

Prekonávame svoj egoizmus a pýchu

Anglická duchovná učiteľka Alica Baileyová zistila, že každá Heraklova úloha je ďalším stupňom na ceste jeho duchovného vývoja. Dvanásť znamení zverokruhu symbolizuje dvanásť úloh, dvanásť stupňov, ktoré musí človek hľadajúci poznanie, prekonať. Zvládnutie všetkých úloh, od znamenia Barana až po Ryby, nám umožní plne sa realizovať ako bytosť. Môže nám to zabrať niekoľko rokov, celý život, alebo dokonca niekoľko životov…

V predchádzajúcej časti sme sa zaoberali prvými troma úlohami v troch znameniach zverokruhu. Dnes sa pozrieme, aké úlohy musí hľadajúci PRAVDU prekonať v znameniach Raka, Leva, Panny.

Vieme už, že prvou úlohou (znamenie Barana) je “skrotiť divoké kone”, čiže ovládnuť svoje myšlienky: zbaviť sa tých negatívnych, škodlivých a nahradiť ich láskyplnými, pozitívnymi, k čomu je potrebná vedomá duchovná námaha.

Ďalšou úlohou je zvládnuť svoje rôzne telesné žiadostivosti (symbolizuje to znamenie Býka), dostať ich pod kontrolu mysle a vôle.

Treťou úlohou hľadajúceho je pochopiť, že na dosiahnutie múdrosti nestačí intelekt. Pri tomto hľadaní čaká na človeka veľa nástrah, pričom jednou z najväčších je falošný majster, ktorý robí žiaka závislým na sebe, straší ho, či dokonca terorizuje.

 

Zdroj: http://www.jurasek.sk/ezoterika/ako-rychlejsie-pochopit-svoj-vyvoj.php

Pridaj komentár