elizabethin – Snívajme sen o Raji na Zemi

Zázvor, Zeler, Zemiak

Posted by elizabethin na 15. november 2011

ZÁZVOR

Účinky :

Je klasickým liečebným prostriedkom pri nádche, chrípke a kašli. Osviežujúci čaj pripravený z čerstvého koreňa pomáha vylučovať hlieny a posilňuje žalúdok. Horúci zázvorový čaj pomáha pri zimnici, obklady prinášajú úľavu pri zápale prínosových dutín, pri zápale priedušiek a pri iných pľúcnych ťažkostiach. Pojem „zázvor“ je v podstate nepresné označenie rastliny, ktorá sa odborne nazýva “ďumbier lekársky”. Pochádza z tropickej Ázie a svoje miesto si našiel nielen v medicíne, ale i v kuchyni. Je obľúbenou ingredienciou nielen v kuchyni východu, ale používajú ho aj krajiny západnej Európy. Práve sem ho priviezli Španieli a už v 9. storočí sa stal takou dôležitou súčasťou jedál, že ním plnili koreničky a používali ho v rovnakej miere ako čierne korenie. No a určite ste už počuli aj o takých „vychytávkach“, ako sú zázvorové víno či cukrovinky.

Aromatickými zložkami ďumbieru sú silice a štipľavá látka gingerol, ktorá svojim účinkom pripomína kyselinu acetylsalicylovú (aspirín). Tlmí zrážanlivosť krvi, zlepšuje jej prietok a tým prispieva k ochrane srdcovo-cievneho systému. Znižuje riziko infarktu, artériosklerózy, tlmí bolesti hlavy. Jeho chuť je ostrá, mierne sladká so stopami citrónovej vône. V sušenom stave sa vôňa stráca a chuť je dvakrát ostrejšia. Na túto skutočnosť treba pamätať pri dochucovaní jedál. Pred použitím je vhodné namočiť ho.

Množstvo :

Pri roznych receptoch je individuálne. Vatový tampón namočený v zázvorovom odvare prináša úľavu pri bolestiach ucha. Priložený na pokožku zvyšuje prekrvenie, a tak zmierňuje bolesti spôsobené chrípkou. Vzhľadom k tomu, že zázvorové horčiny sú pomerne silné, zaobchádzame s nimi opatrne, obzvlášť pri vnútornom užívaní. Ďumbier by mali veľmi opatrne užívať ľudia so žalúdočnými, dvanastorníkovými a črevnými vredmi, colitídou, Crohnovou chorobou, tehotné a kojace ženy a malé deti.

 

ZELER

Účinky :

Je to nie len známa zelenina, ale aj dôležitá liečivá rastlina. Používajú sa všetky časti vrátane semien. Vňať je bohatá na vitamíny a minerály. Je vhodná ako potravinový doplnok pre nemocných na cukrovku. Éterické oleje a sedanolid majú povzbudzujúci účinok na zažívacie orgány. Betakarotén neutralizuje voľné radikály. Kálium reguluje krvný tlak a krvný obeh. Uľahčuje zbaviť sa stresu. Vďaka bohatému obsahu draslíka upokojuje nervy a zlepšuje subjektívny stav. Vňaťový je lepší ako koreňový. Je vinikajúcou zložkou redukčnej diéty. V ľudovom liečiteľstve je zeler chronicky známy pre svoj blahodarný vplyv na mužskú potenciu. Jeho liečebné účinky však výrazne presahujú túto bežnú povesť. Zeler obsahuje veľké množstvo éterických olejov, hlavných pôvodcov jeho typickej arómy. Vysoký obsah týchto éterických látok má svoj zmysel pre rastlinu samotnú, slúži totiž ako ochrana pred možnými záškodníkmi, ako sú plesne, baktérie a iný votrelci. Pôsobí ako ochranný štít rastliny, rovnako tak ale môžu ochrániť i naše telo, predovšetkým naše sliznice. Pri konzumácii zeleru sa tieto látky uvoľňujú pri ceste tráviacim traktom na všetky jeho sliznice, v ústach, v žalúdku, v črevách, a pôsobia rovnako, ako pri samotnej rastline – antibakteriálne a antimykoticky – sú účinnou ochranou a dezinfekciou nášho tráviaceho traktu. Podobne pôsobia aj v iných častiach nášho tela, zabíjajú infekcie v ľadvinách a močových cestách. Dezinfekčné účinky zeleru nachádzajú svoje uplatnenie aj v prípade ochorení dýchacích ciest. Zelerové silice pomáhajú s rozpúšťaním hlienu a zároveň dezinfikujú sliznice, čím nám pomôžu s ich čistením a zároveň zabijú mikroorganizmy. Zeler je teda i strašiakom na kašeľ a nádchu a je vhodným doplnkom liečby pri nachladnutí, užívaný predovšetkým v surovom stave. Najúčinnejšia je pri liečbe šťava z čerstvého zeleru, ktorá obsahuje nielen spomínané éterické dezinfekčné látky, ale tiež veľké množstvo vitamínov a minerálov, ktoré posilňujú našu imunitu.

Množstvo :

150 g pokrýva štvrtinu dennej potreby kália. Najlepšie je ho jesť surový. Zelerové listy sa dajú dobre sušiť a dlho si uchovávajú svoju vôňu.

 

ZEMIAK

Účinky :

Sú bohatým zdrojom vitamínu C a B a obohacujú telo draslíkom, magnéziom, fosforom a železom. Vyrovnajú sa diétnym potravinám aj počtom kalórií. Najviac sa v ľudovej medicíne využíva práve šťava zo surových zemiakov, tradične na tráviace ťažkosti, gastritídy, poruchy pečene a žlčové kamene. Surová zemiaková šťava utišuje zápaly a podporuje hojenie kožných infekcií a poranení. Plátky surového zemiaka sú vynikajúcim obkladom na opary a omrzliny, a keď ho dáme na spánky, pomôže na bolesti hlavy a migrénu. Vďaka obsahu týchto a ďalších významných látok je zemiak dobrým pomocníkom pri rôznych zdravotných ťažkostiach a neduhoch. Známe sú jeho liečivé účinky pri problémoch s cievami či srdcom a konzumáciou zemiakov prispievame tiež k udržiavaniu správnej hodnote krvného tlaku a zdravej hladine cholesterolu. Kyselina listová obsiahnutá v zemiakoch priaznivo vplýva na plodnosť a je tiež prevenciou rôznych vrodených vývojových porúch plodu, preto sa odporúča zvýšiť jej príjem u budúcich mamičiek. Spolu so železom sa kyselina listová podieľa aj na správnej krvotvorbe. Konzumácia zemiakov je prínosom aj pre tých, ktorí trpia zadržiavaním tekutín v tele. Obsah vlákniny robí zo zemiakov potravinu „priateľskú” k našim črevám, bojujúcu proti nepríjemnej zápche. Navyše sú vhodné i pre tých, ktorí sa chcú zbaviť nadbytočných kilogramov, keďže obsahujú málo tukov a kalórií (samozrejme, záleží na tom, v akej podobe zemiaky konzumujete). Zemiaky sa však dajú využiť aj zvonka ako rýchla úľava pri popáleninách a sú tiež častou zložkou „domácich” pleťových masiek. Známe sú aj pozitívne účinky surovej zemiakovej šťavy, ktorá pomáha napríklad pri žalúdočných ťažkostiach a pri reume (spravidla sa kombinuje aj s ďalšími zeleninovými šťavami).

Množstvo :

100 g zemiakov = 70 kalórií. Keď sa zemiak varí alebo pečie v šupke, zachováva si veľa zo svojej hodnoty a je i ľahko stráviteľný.

 zdroj-Dr, Vojtíšek. Liečivé účinky zeleniny a ovocia

11 odpovedí to “Zázvor, Zeler, Zemiak”

  1. anitraM said

    Tak na zázvorový čaj sa chystám už dlho, ale akosi zabúdam. 🙄 a o zemiakoch sa ku mne donieslo , že z energetického hľadiska sú vraj bezvýznamné. A to som čítala, že sú vhodné prikladať na oči ak sú poškodené od zvarovania. Tak pekný dník… 😉

    • ja ked som chora, tak pijem zazvorovy caj s citronom, uz ho dostat pripraveny v obchode a je vlemi dobry, alebo si urobim vlastny cajik, ked dam stipku skorice, stipku zazvoru a este k tomu 1-2 klinceky do vacsieho pohara, aby to nebolo moc silne a osladi sa to medom a pomaha pri chripke a nadche 🙂
      a zemiaky naozaj stahuju zapal, davaju sa aj na hrdlo ked je chore, teple pretlacene , zabalene v niecom , to nam mamina robila, ked sme boli malicke 🙂
      ale aj tomto som pocula, tych receptov je vela naozaj 🙂
      aj tebe martinka prajem 🙂

  2. lilah said

    zázvor by som rada aj ja skúsila … je to pre mňa také exotikuš .. 🙂

    zeler? mňam … milujem vôňu zelerovej vňate a tento rok ma naučila kamoška jesť tie listy so smotanou .. hehe, jedla som to asi tak dva týždne v kuse? .. krásne prečistil a tým že je hodne vodnatý aj zasýtil …

    zemiaky .. no nastrúhaný zemiak si moja mamka dávala na koleno, keď v nom mala vodu .. ( bála sa ísť tu vodu z kolena ťahať ) .. no síce bolo kol nej dosť špiny z toho, no asi aj zabralo, lebo .. voda z kolena sa stratila …
    pamätám sa, ako si to dávala na to koleno .. nastrúhaný aj so šupkou, ( ako na placky ) .. na začiatku bolo všade kopec vody zo zemiaku, po polhodine boli zemiaky suché a horúce .. takže asi to má niečo do seba veru …

    krásny dníčok prajem .. 🙂

    • ja mam rada zeler do polievky, takej slepacej alebo zeleninovej, doda peknu vonu a je pravda je aj lieci a je protizapalovy, ked je clovek nachladnuty, tak ak sa da aj cibulka a cesnak a tento zeler, je ta polievocka naozaj uzasna a pomoze, ja to tak robim xixi a pomoze mi to velmi 🙂
      ja ma rada aromaticke veci tiez, take klinceky, skoricu, uz sa tesim na vianoce, vtedy sa dom pekne prevonia vsetkymi tymito koreninami 🙂
      a zemiak co si ja pamatam, moja babka pouzival tiez vlemi casto na rozne reumy a popalenia a take urazy, co bolo treba ochladit a poliecit, je vyborny veru 🙂
      pekny den prajem tiez

  3. elizabethin,
    zlatíčko opäť super článoček…. som veľmi prekvapená a potešená, že som sa tu zasa niečo naučila…. snáď len malá prosbička, dalo by sa v týchto takzvaných ,,babských” receptoch pokračovať??? Urobila by si mi veľkú radosť, obímam ťa zlatinko moje 🙂

  4. anitraM said

    Mirka ja budem mať zajtra pokračovanie potravinami proti nachladnutiu. 😉

  5. anitram,
    ok, ďakujem….

  6. aj ja mam neake receptiky proti chripke tak mozem dat 🙂 a jedno s druhym, clovek bude mat ppom viac a z coho vyberat 🙂 hlavne ze sa poliecime :-))))

  7. anitraM said

    Tak ja už som naložila hrozienka do citrónu podľa nového receptu, lebo som prechladnutá a sú vynikajúce. V tomto stave obsahujú ešte viac vitamínu C. Aj keď robím v lekárni a som zásobovaná kedečím, aj tak mám radšej takéto babské recepty . 😉 Krásny víkend želám…..

  8. unana7 said

    neviete mi niekto poradiť? počula som,vraj šťava zo surového zemiaka rozháňa žlčové kamene,máte s tým niekto skúsenosti?
    inak čo sa týka toho zázvoru,tak naozaj odporúčam pri nachladnutí

  9. dobre ranko 🙂
    ja by som zacala najprv tymto clankom, keby ste si precitali, co je pricinou vzniku zlcovych kamenov, viete, existuje pohlad na choroby, ze sa zacinaju v nasej psychyke 🙂 a treba pracovat aj s tymto aby doslo k uplnemu vylieceniu telicka a spokojnosti v zivote, naozaj tuto stranku pohladu na chorobu nie je dobre podcenovat, lebo prispieva ku vylieceniu tiez 🙂

    http://anitram.wordpress.com/2011/09/12/psychosomaticke-priciny-chorob-pecen-a-zlcnik/

    a na tejto stranke sa mozete pozriet, na to ako odstranit prirodzenycm sposobom kamene a co treba robit tiez 🙂

    http://www.magazinluna.sk/default.aspx?p=magazinearticlepage&article=164

    a toto je vyborna stranka plna dobrych domacich receptov na rozne kury pri ochoreniach 🙂 skuste si precitat, co sa momentalne hodi na vas, lebo su rozne stupne, tohoto ochorenia, od lahkych az po akutne a nepisete ake mate konkretne problemy, ale je tu dost receptov, tak uvidite sama 🙂

    http://www.dobrarada.sk/?id_menu=18551&module_action__44765__id_art=11412#m_44765

    prajem vam pekny den a nech sa telicko uzdravi 🙂

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: